Het woord zelf zegt het eigenlijk al: bij bodybuilding probeer je een zo krachtig mogelijk lichaam te krijgen. Dit probeert men te bereiken door vele uren krachttraining in de sportschool, perfect afgestemde voeding en soms prestatieverhogende middelen, anabolen.
Ontstaan
Bodybuilding begon als ‘strongmen’ wedstrijden, oftewel sterke mannen. Voornamelijk in Midden-Europa won het snel populariteit. De eerste echte bodybuilders verdienden veel geld met hun lage vetpercentage en hoge spiermassa. Al vrij snel werden de eerste bodybuilding wedstrijden georganiseerd waar uiterlijk het allerbelangrijkste was. Eugen Sandow wordt gezien als de grondlegger van het moderne bodybuilding. Vanaf 1903 werd bodybuilding ook bekend in Amerika. Een aantal van de belangrijkste wedstrijden op dit moment zijn: Mr. & Ms. Olympia, de Arnold Classic, Night of the Champions en Ironmen. Het prijzengeld liegt er niet om, dat kan oplopen tot $675.000 dollar!
Er worden wereldwijd ook honderden amateurwedstrijden georganiseerd. In sommige van deze wedstrijden spelen naast het uiterlijk ook lenigheid en kracht een rol. Tot op heden is bodybuilding nog geen Olympische sport.
Gebruik van Anabolen
In de jaren ’70 werd er opeens veel gebruik gemaakt van anabolen. Dit zijn steroïden, synthetisch testosteron, dat onder andere zorgt voor meer spieropbouw en minder afbraak van spieren. Op deze manier kon men opeens een nog veel gespierder uiterlijk bereiken dan voorheen mogelijk was. In de meeste bodybuilding wedstrijden is het gebruik van anabolen niet verboden, maar er zijn ook speciale natuurlijke bodybuildingwedstrijden. De deelnemers aan deze wedstrijden mogen geen prestatieverhogende middelen gebruiken. Hier wordt ook streng op gecontroleerd.
Voorbereidingen
Vandaag de dag gebruiken de meeste bodybuilders een zelfde techniek om zoveel mogelijk spieren te kweken gedurende het grootste gedeelte van het jaar door middel van ‘bulking’. Dit wordt het ‘off-season’ genoemd. 12-14 Weken voor een wedstrijd proberen ze zoveel mogelijk vet te verliezen. Dit noemen ze ‘cutting’. In de bulking fase eten ze meer calorieën dan hun lichaam nodig heeft, en in de cutting fase veel minder. Op deze manier zou je veel vet moeten verliezen maar wel spiermassa behouden.
In de week voor de wedstrijd plaatsvindt eten en drinken bodybuilders zo min mogelijk water, natrium en koolhydraten. Op deze manier wordt er zo min mogelijk water vastgehouden door de spieren en wordt het glycogeengehalte van de spieren omlaag gebracht. Een dag voor de wedstrijd drinken ze helemaal geen water meer en wordt soms zelfs een diureticum ingezet zodat zoveel mogelijk water aan het lichaam wordt onttrokken. Daarbij eten ze nu juist veel koolhydraten zodat de spieren hun glycogeengehalte weer omhoog schroeven. Vlak voor de bodybuilders het podium op komen krijgen ze vaak nog een donkere kleur door middel van een spray tan en krijgen ze olie op hun huid zodat deze glanst.
Zelf bodybuilden
Als je zelf interesse hebt in het bodybuilden is het een goed idee om uit te zoeken wat je precies wilt bereiken en hoe je dit aan gaat pakken. Ben je bereid tot het gebruiken van anabolen, of houdt je het bij natuurlijke competities. Hoe veel tijd wil je steken in het maken van een voedingsschema, en heb je genoeg discipline om je hier aan te houden? Ga je extra voedingssupplementen gebruiken of niet? Als je serieus wil gaan bodybuilden is het handig om je bij een vereniging aan te sluiten. Zij kennen niet alleen alle theorie maar hebben ook ervaring met bodybuilding. Probeer de kans op blessures zo klein mogelijk te maken door altijd een goede warming up te doen en neem voldoende rust.