digitaal slot

Het gebruiken van een draadloze internetverbinding is erg gemakkelijk, maar brengt ook enkele veiligheidsrisico’s met zich mee. Om ervoor te zorgen dat je in een veilige omgeving kunt internetten en niet te maken krijgt met virussen, malware, spyware en hackers, kun je de tips voor draadloos internet beveiligen op deze pagina raadplegen. Deze tips geven je namelijk meer inzicht in de acties die je kunt ondernemen om jouw draadloze netwerk te beveiligen en omdat de tips erg gemakkelijk te implementeren zijn, kan iedereen de tips raadplegen om de veiligheid van de draadloze internetverbinding te verbeteren.

digitaal slot

Tip 1: gebruik altijd een wachtwoord

Ten eerste is het belangrijk om jouw draadloze internetverbinding altijd een wachtwoord te geven. Sommige mensen hebben een netwerk zonder wachtwoord, maar met deze onbeveiligde netwerken loop je het risico dat allerlei onbekenden jouw netwerk gaan gebruiken en jouw gegevens kunnen stelen. Maak dus nooit gebruik van een internetverbinding zonder wachtwoord, maar stel altijd een wachtwoord in om jouw netwerk te beveiligen tegen eventuele kwaadwillenden.

Tip 2: stel zelf een wachtwoord in

Als je een draadloze internetverbinding aansluit, zit hier soms al een standaard wachtwoord op. Dit lijkt misschien handig, maar de standaard wachtwoorden van draadloze internetverbindingen zijn gemakkelijk te kraken en dus niet erg veilig. Neem daarom nooit genoegen met een standaard wachtwoord dat al op je netwerkverbinding staat, maar stel zelf een wachtwoord in om je draadloze internetverbinding goed te beveiligen.

Tip 3: stel WPA in op je Access Point of wireless router

De meeste routers voor draadloos internet hebben een webpagina waarop je alle instellingen van de router kunt bekijken en aanpassen. Welke webpagina dit is, kun je eenvoudig vinden in de handleiding van je router. Als je de pagina eenmaal hebt gevonden en de url hebt ingetypt in je browser, navigeer je naar de beveiligingsinstellingen van je router (vaak aangeduid met een tabblad met de naam ‘security’).

Bij het tabblad ‘security’ kun je vervolgens enkele zaken aanpassen, namelijk:

  1. De soort beveiliging. Hier kies je voor WPA-PSK, WPA Pre-Shared Key of WPA Personal.
  2. De versleutelmethode. Hier kies je voor AES, want TKIP is niet veilig genoeg. Wel is het belangrijk dat je op alle apparaten die je wil verbinden met het draadloze netwerk, dezelfde instellingen kiest.
  3. Je wachtwoord. Vul hier het wachtwoord in dat je zelf bedacht hebt, om jouw draadloze internetverbinding op de juiste manier te beveiligen.
  4. Het vernieuwinterval. Het vernieuwinterval geeft aan om de hoeveel tijd er automatisch een nieuwe afgeleide sleutel van je wachtwoord gemaakt moet worden. Kies hier voor een kort interval, zoals een uur.

Als je alle instellingen hebt opgeslagen, kun je het tabblad weer eenvoudig sluiten. De instellingen zijn nu automatisch opgeslagen en gaan direct van kracht. Let wel op, want alle apparaten die met het draadloze netwerk moeten verbinden, moeten dezelfde instellingen krijgen. Stel dus niet alleen de beveiligingsinstellingen van je vaste computer in, maar vergeet ook de laptops en tablets niet.

 

Door JohnD

Eigenaar en beginnend auteur op RTV Almere.nl