opdrukken

Sporten is gezond, dat weten we allemaal wel. Toch is het lang niet zo gezond om zonder voorbereiding en achtergrondkennis de sportschool binnen te stappen en maar gewoon aan de slag te gaan. Op die manier loop je namelijk een groot risico op blessures. En wat vaak ook niet zo’n goed idee is, is fanatiek aan het sporten te gaan zonder je eetpatroon daarop aan te passen. Een gezond dieet is immers onmisbaar wanneer je echt de optimale resultaten wilt krijgen. Wat zijn nu de dingen waar je echt op moet letten wanneer je aan het fitnessen gaat?

opdrukkenHeb je net besloten dat je een gezonder leven wilt gaan leiden en dat het tijd is om weer eens met sporten te beginnen? Een goede beslissing! Toch is het verstandig om niet meteen te hard van stapel te lopen: veel mensen die zich in één keer fanatiek op fitness storten, lopen al snel tegen een probleem op. En wanneer je binnen een paar weken al geblesseerd raakt, is de motivatie ook gelijk verdwenen. Lees je dus goed in, koop geschikte kleding en overschat jezelf niet wanneer je een schema maakt. Op die manier voorkom je dat je je lichaam forceert.

Sportscholen zijn ontzettend handig: je kunt erheen wanneer je maar wilt, en meestal kost het ook nog eens weinig. Toch hebben ze ook één nadeel: er staat ontzettend veel onbekende apparatuur die je maar beter niet verkeerd kunt gebruiken. De kans op overbelasting of blessures is dan namelijk relatief groot. Vraag dus altijd een instructie van je begeleider. Daarnaast is het belangrijk om een goede warming-up te doen. Ten slotte geldt: stop onmiddellijk als iets pijn doet, en ga pas weer verder als je volledig hersteld bent. Anders loop je het risico dat zich gelijk een blessure opbouwt.

Voeding

Je dieet is niet direct gelinkt aan je fitness, maar het is wel degelijk een belangrijke factor wanneer het om je gezondheid gaat. Als je dus sport om fitter of slanker te worden, is je voeding wel degelijk iets om rekening mee te houden. Zorg allereerst dat je voldoende blijft eten. Veel mensen die af willen vallen, gaan zichzelf praktisch uithongeren. Dat heeft echter een averechts effect en zorgt er ook voor dat je nauwelijks meer resultaten ziet in de sportschool. Eet dus gezond, maar zeker genoeg, en zorg dat je voldoende eiwit binnenkrijgt om de spieren te stimuleren. De resultaten komen dan vanzelf.

 

 

Door JohnD

Eigenaar en beginnend auteur op RTV Almere.nl