Als opvolger van het bestaande 3G netwerk, is een tijdje geleden het 4G netwerk gelanceerd. Net zoals de 3G, als opvolger van het 2G netwerk, is de 4G een vernieuwde versie van het 3G netwerk en is dit netwerk op verschillende punten beter dan het 3G netwerk. Meer over de exacte verschillen tussen het 3G netwerk en het 4G netwerk, lees je in dit artikel.

Een verbeterde snelheid

Om het bestaande 3G netwerk en het nieuwe 4G netwerk goed met elkaar te vergelijken, wordt er een vergelijking gemaakt tussen een eenbaansweg en een tweebaansweg. Een eenbaansweg is namelijk prima als je er alleen rijdt, maar als het drukker wordt en er een file ontstaat, moet je bij de eenbaansweg achteraan sluiten en heb je minder mogelijkheden om de drukte te omzeilen en snel vooruit te gaan. Rijd je op een tweebaansweg, dan heb je hier minder last van.

Dit is in feite ook het geval bij een 3G netwerk. Zo werkt een 3G netwerk prima als het rustig is, maar als er meer mensen gebruik maken van het netwerk, wordt het internet ineens veel trager. Bij het vernieuwde 4G netwerk is dit niet het geval. In vergelijking met het 3G netwerk, is dit netwerk dan ook eerder te vergelijken met een brede snelweg met diverse rijstroken en zelfs een extra spitsstrook om hevige drukte op te vangen. Kortom: het 4G netwerk is sneller dan het 3G netwerk en dit merk je niet alleen bij het laden van internetpagina’s, maar ook bij het spelen van games of het kijken van video’s.

4G in de praktijk

Nu is het natuurlijk gemakkelijk om het 3G netwerk te vergelijken met een eenbaansweg en het 4G netwerk met een brede snelweg met extra spitsstrook, maar hoe goed werkt 4G eigenlijk in de praktijk? Uit een onderzoek met zowel 3G als 4G netwerken, is gebleken dat het streamen van muziek met 3G ongeveer 10 seconden duurt, terwijl je met een 4G netwerk direct muziek af kunt spelen. Daarnaast gaat niet alleen het streamen van muziek sneller, maar ook het uploaden van afbeeldingen op social media netwerken. Waar je hier met een 3G netwerk ongeveer een halve minuut mee kwijt bent, is dit met een 4G netwerk direct gebeurd. Kortom: een 4G netwerk is niet alleen sneller in theorie, maar ook in de praktijk.

Een 4G internet abonnement afsluiten

Als je op dit moment een internet abonnement hebt lopen op je smartphone, is dit waarschijnlijk een internet abonnement met 3G netwerk. Je kunt op dit moment al wel internet abonnementen met 4G netwerk kopen, maar deze worden alleen op nieuwe smartphones gezet. Kortom: koop je nu een nieuwe telefoon met internet abonnement dan kun je gebruik maken van een 4G netwerk. Heb je nog geen nieuwe telefoon, dan maak je op je huidige toestel simpelweg nog even gebruik van een 3G netwerk. 4G of 3G?  het is aan jou.

 

Door JohnD

Eigenaar en beginnend auteur op RTV Almere.nl