De smartphone mag dan nog maar een paar jaar bestaan, hij is nu al niet meer weg te denken uit ons sociale landschap. En niet voor niets: met zo’n handig apparaatje heb je tenslotte alles bij de hand dat je maar nodig kunt hebben. Je checkt snel even je mail, zoekt op welke trein je moet nemen, en tegelijk blijf je eenvoudig met iedereen in contact. Daarnaast gaan ook steeds meer bedrijven en evenementen ervan uit dat je een smartphone hebt: voor allerlei services is het nodig om bepaalde apps te downloaden. Kun je in de hedendaagse wereld inderdaad niet meer zonder?
De meeste jongeren zijn het daar inderdaad mee eens. Maar liefst 97% zegt de smartphone niet te kunnen missen, al helemaal niet wanneer ze op vakantie zijn. Hoe moet je anders snel je vakantiekiekjes delen of de weg vinden wanneer je de buitenlandse borden niet kunt lezen? Naast de camera en de GPS zijn bijvoorbeeld Whatsapp en Facebook veelgebruikte functies, terwijl bellen en sms-en juist relatief weinig gebeurt. Ook boeken en betalen gaat vaak via de telefoon, en daarvoor is het apparaat inderdaad onmisbaar – veel betaalservices werken bijvoorbeeld met verplichte sms-bevestiging.
Maar niet alleen jongeren zijn verknocht aan hun mobiele telefoons. Ook volwassenen – en dan in het bijzonder mobiele werknemers – lijken steeds minder zonder te kunnen. Bijna de helft geeft zelfs aan dat hij zijn telefoon ook ’s nachts altijd binnen handbereik heeft liggen, en meer dan de helft checkt bij het ontwaken als eerste of hij geen nieuwe berichten binnen heeft gekregen. Voor sommigen is er zelfs sprake van een soort verslaving die ook negatieve gevolgen heeft: maar liefst 29% zegt relatieproblemen te hebben gekregen als gevolg van de afhankelijkheid van technologie.
Het lijkt er dus op dat meerdere grote groepen in onze maatschappij zich geen leven zonder smartphone meer voor kunnen stellen. Maar is het geaccepteerd om non-stop aan het schermpje gekluisterd te zitten om te internetten en onze berichtjes te lezen? Dat is dan weer niet het geval: bellen tijdens vergaderingen of chatten tijdens een persoonlijk gesprek is nog altijd volledig not done. Daarnaast wordt het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden ook door velen niet geaccepteerd; maar liefst 82 procent van de werknemers zegt dat absoluut niet te tolereren. Smartphones mogen dus grotendeels onmisbaar zijn: sommige dingen zullen we toch echt nog zonder ze moeten doen.