Misschien sport je gewoon omdat je het leuk vindt om te doen. Misschien heb je een vaste afspraak met een of enkele vrienden en gaat het je meer om de gezelligheid rondom het sporten dan om de activiteit zelf. In dat geval zeggen wij: lekker blijven doen. Mocht je echter serieus sporten omdat je meer spiermassa, uithoudingsvermogen of conditie wilt hebben, dan kun je zeker baat hebben bij onderstaande tips. Zo maak ook jij het meest effectief gebruik van je sporttijd.

Eet gezond

Eigenlijk weet iedereen al dat dit een vereiste is maar het is zó belangrijk dat we het nogmaals noemen. Je kunt niet effectief trainen voor een gezond lichaam en sterke spieren zonder gezond te eten. Denk er vooral aan dat je voldoende eiwitten en goede vetten binnen krijgt. Goede vetten zitten bijvoorbeeld in ongebrande noten. Veel eiwit vind je in vlees en vis. Vermijd alcohol en sigaretten zoveel mogelijk.

Warming up

Begin elke training met een warming up om je spieren warm te maken. Op deze manier kunnen je spieren meer aan en kun je langer doorgaan met meer kracht. Ook is de kans op blessures na je training een stuk kleiner na het doen van een goede warming up. Meer informatie kun je in een ander artikel lezen.

Sport regelmatig

Met één keer per week sporten kun je een bepaalde conditie of spierkracht wel behouden, maar zeker niet verbeteren. Sport daarom minstens 2 keer in de week. Probeer daarnaast om elke dag minstens een halfuur actief te zijn. Fiets een rondje extra, neem waar mogelijk de trap in plaats van lift of doe nog een kleine oefening voor het naar bed gaan.

Zorg voor voldoende nachtrust

Iets dat vaak onderschat wordt is onze behoefte aan slaap. Zo’n 7 uur is voor de meeste mensen voldoende, maar lang niet voor iedereen. Als je werkweek echt zó ontzettend druk is dat het onmogelijk is om 8 uur slaap te krijgen helpt het wel degelijk als je in het weekend eens lekker uitslaapt. Mooi meegenomen toch?

Motiveer jezelf en anderen

Altijd alleen moeten trainen is niet alleen ongezellig, het kan ook lastig zijn om gemotiveerd te blijven. Omring jezelf daarom met mensen die ook aan het sporten zijn. Zij kunnen jou motiveren en andersom. Op die manier hou je het sporten waarschijnlijk langer vol en heb je er meer plezier in. Een sportschema ophangen werkt voor veel mensen ook erg goed.

Combineer cardio en krachttraining

Cardiotraining is bijvoorbeeld hardlopen of fietsen. Je zorgt ervoor dat je flink gaat zweten. Cardio is essentieel als je af wil vallen. Doe minstens een halfuur aan cardiotraining voor het beste resultaat. Wissel de intensiteit, af en toe heel rustig en af en toe op je maximale capaciteit. Doe daarnaast ook regelmatig krachttraining. Dit hoeft absoluut niet met gewichten of machines: je eigen lichaam kun je ook gebruiken als hulpmiddel bij krachttraining. Hierover lees je in een ander artikel meer.

Veel succes bij het effectief trainen. Vergeet tot slot niet om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je ergens pijn hebt negeer dat dan niet maar probeer de oorzaak op te sporen en te elimineren. Als jij een dag écht te moe bent of te veel spierpijn hebt om te gaan, doe dan een dagje niks. Je kunt je spieren ook verwennen met een dagje sauna of een heerlijke massage. Succes!

Door JohnD

Eigenaar en beginnend auteur op RTV Almere.nl